Förhållande utan sex. Fungerar det utan?

Det är få studier som ställer denna frågan och tar upp ämnet trotts att sexuell avhållsamhet är ett vanligt fenomen.

Varför minskas, eller i vissa lägen till och med försvinner den intima anknytningen bland par? Och om de försvinner, vilka är de faktorer som håller ihop relationen? Varför stannar vi kvar i förhållanden där något så viktigt saknas även om det är bevisat att sexuell absens har en ohälsosam effekt på oss?


Dr. Justin Lehmiller sexualterapeut yttrar sig om detta och sammanfattar hans undersöknings slutsats i hans studie , a Journal of Marriage and Family.

Om studienI undersökningen efterfrågas 77 gifta par eller par som lever i liknande förhållanden som om de vore i ett äktenskap, som svarade att de inte/knappt/oregelbundet har sex med varandra trotts att de har behov av det. Alltså par som oavsiktligt lever i celibat.

De tillfrågade svarade oftast att det inträffade problemet beror på att deras partners sexuella motivation minskas samt deras lust till att ha sex generellt. De svarade även att deras partner inte hade samma sexuell kreativitet som de själva. Andra faktorer påverkar enligt dem också deras sexuella förhållande, så som generella problem inom relationen, sexuella besvär (erektionsproblem),dilemma angående självkännsla, olika beroenden och diverse sjukdomar. Antingen en av de ovan nämnda elementen eller kombination av dem ligger oftast bakom fenomenet som orsakar sexuella uppehåll. Vissa par hävdade att det från en dag till en annan bara tynades bort från deras vardagliga liv. Andra par påståd att det var en långdragen process som resulterade det. Det fanns även vissa som aldrig har haft ett stabilt sexuellt förhållande med varandra. Det verkar som det finns flertal motiv till dilemmat.

 

Deltagarna berättar även hur de upplever samlevnad utan sex. De flesta relaterar negativa kännslor till det och nämner frustration och depression i samband till detta. Avstånd från sexuella samlag orsakar allvarliga problem hos vissa. Många upplever koncentrationsproblem (de tänker väldig mycket på sex och blir ofokuserade), och många upplever att deras självförtroende reduceras. De alla kommer överrens om att det är ett grundläggande besvär.

Många bestämmer sig för att stiga ur ett sexfritt förhållande, men ännu fler stannar kvar i dem på grund av olika skäl. Till exempel för att de anser att de har hittat den perfekta partnern bortsett från deras sexliv (47%), eller för att de är rädda för besvärligheter orsakade av en skillsmässa. Det förekommer ofta att folk känner att de har mycket att förlora om de lämnar förhållandet och vill inte förlora allt, såväl financiellt som emotionellt de har sammansatt och byggt upp tillsammans. Vissa är är präglade av sammhällspress eller religösa hinder. De tror att de kommer att bli stämplade om de lämnar deras äktenskap på grund av ett oförnöjt sexliv. De stannar även kvar för att de förmodar att de inte har möjligheten att ändra deras liv.

Hur kan man stå ut med det?Det finns många olika strategier att lyckas stå ut med detta tillstånd. Mer än hälften av de tillfrågade försöker att sätta fokus på olika aktiviteter såsom att umgås med vänner, fokusera på deras jobb, ta del av sport aktiviteter eller skaffar sig en hobbi. 79% av dem masturberar regelbundet med hjälp av porrfilm, 13-14% använder telefonsex, 26% erkänner att de har ett annat förhållande vid sidan för att komma åt sex. Det är bara ett viss antal personer som försöker att lösa dilemmat med professionell hjälp men det finns också några som säger att de har gett upp och är berädda på att avstå helt ifrån att ha sex.

Sexfria- eller sexorienterade förhållanden kan vara avsiktliga om ingen av personerna i förhållandet är missnöjda eller otillfreds varken fysiskt eller psykiskt. Om bara en av de involverade känner att de lider nöd eller något slags missnöje så är det bäst och rimligast att hitta en lösning åt båda.

views